Skip to main content

Website Harry Knipschild - Actueel - YouTube

 

Woensdag 4 oktober 2023

In 1971, 52 jaar geleden, had Peter Maffay een nummer één hit met de schlager ‘Du’. Iedereen boven een bepaalde leeftijd kent het nummer.

Vorige maand verscheen een nieuwe single van Maffay (als Peter Makkay anno 1949 geboren in Roemenië) – een duet met de Amerikaanse artieste Anastacia (geb. 1968) : ‘Just You’. Anastacia had hits met ‘I’m outta love’ (2000), ‘Left Outside Alone’ (2004) en ‘I belong to you’ (2006, duet met Eros Ramazotti). De clip is sinds 21 september ruim 400.000 keer afgespeeld.

Peter Maffay, Anastacia, Just You, September 2023

 

2023 10 04 Peter Maffay

 

  • Hits: 10204

499 - Bee Gees: retour Engeland-Australië

 

 

De laatste maanden zijn er weer enkele boeken over de geschiedenis van de popmuziek verschenen. In Crazy Man Crazy, kijkt Bill Haley junior terug op het leven van zijn vader, die met ‘Rock Around The Clock’ in de jaren vijftig de westerse wereld veroverde.

   Samen met ghostwriter Paul Morley neemt Chris Blackwell in The Islander zijn langdurige carrière als ‘platenbaas’ van Island onder de loupe. Blackwell speelde een intensieve rol bij Bob Marley, Stevie Winwood, Cat Stevens en U2.

 

Twee decennia geleden schreven Hector Cook, Môn Hughes en Melinda Bilyeu een dikke pil over de Bee Gees (‘the ultimate biography’). In die tijd leefde de tweeling Maurice en Robin Gibb nog. Dit jaar publicerde Bob Stanley een veel dunner boek, dat op de omslag tussen aanhalingstekens wordt aangeduid als ‘the definitive biography’. Dat is natuurlijk onzin. Naarmate de tijd vordert verschuift steeds het perspectief.

   Hoofdstuk 3 van de ‘oude’ biografie had als titel ‘Children of the world’. De nieuwe biografie van Stanley heeft dezelfde titel: Children of the World. In dit artikel wil ik het hebben over de broertjes Gibb, die in 1958 straatarm hun geboorteland verlieten om samen met hun ouders in Australië een nieuw leven op te bouwen. Negen jaar later kwamen ze terug en werden in één klap beroemd.

 

 

499 1 boek Bee Gees

 

Orkestleider Hugh Gibb

 

Vader Hugh Gibb (1916-1992) groeide op in de tijd dat grote orkesten, big bands, de toon zetten. Grote namen waren Tommy & Jimmy Dorsey, Artie Shaw, Duke Ellington, Benny Goodman, Louis Prima, Ozzie Nelson, Guy Lombardo en Glenn Miller. De orkesten in Amerika (en Engeland) maakten muziek voor een dansende menigte. Het was een komen en gaan van muzikanten in die orkesten. In de crisistijd na de Wall Street Crash (1929) was het vaak hard vechten voor je bestaan.

   Hugh, geboren in de Noord-Engelse stad Manchester, formeerde als drummer een eigen orkest. Tijdens een van de optredens danste hij met zangeres Barbara Pass op de muziek van ‘Moonglow’ (song van Irving Mills, 1933) en ‘I’m in the Mood for Love’ (Jimmy McHugh, 1935). De romance die daaruit volgde, leidde tot hun huwelijk op 27 mei 1944. Hun kinderen kregen de namen Lesley, Barry, Robin, Maurice en Andy.

 

 

499 2 Barbara en Hugh Gibb 1944Barbara en Hugh Gibb (1944)

  

Lees verder

  • Hits: 129

Citaat uit de geschiedenis van de popmuziek

 

HK 722, 2 oktober 2023

De lezers van de roddelbladen zijn doorgaans geen bezoekers van popconcerten en evenmin kopers van platen die zich nadrukkelijker laten beluisteren dan de opnames in de kategorie Luv’ en Abba.

Syp Wynia, Dagblad van het Noorden, 17 december 1979

 

Lees verder

  • Hits: 48611

Katholieke missie

 
 
Tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden (1995-2000) ben ik me gaan specialiseren in de geschiedenis van de Europese expansie, vooral die in Azië.
   Mijn onderzoek leidde in het voorjaar van 2000 tot de eindscriptie ‘Een Bataaf in Batavia, 1808 – 1811. Herman Willem Daendels en zijn Franse connectie’, in het voorjaar van 2005 gevolgd door het proefschrift ‘Ferdinand Hamer 1840-1900. Missiepionier en martelaar in China’.
 
Het missie-onderzoek hield niet op in 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek Soldaten van God, in 2013 De bekering van de wereld bij uitgeverij Walburg.
 
Op deze website kun je bovendien sinds het voorjaar van 2016 een compleet nieuw missieboek van mijn hand lezen: Hubert Kallen in China, 1897-1902. Een Limburgse missionaris doet verslag van zijn belevenissen, dat ik eerder in feuilletonvorm gepubliceerd had. Hier vind je het inleidende eerste hoofdstuk over de missionaris die in Roermond geboren werd.
 
Op de website katholiek.nl vond je sinds maart 2008 maandelijks een nieuw artikel in de serie ‘Brief uit de missie’. In het meest recente artikel vind je een artikel over Piet Noyen (Helmond) die tijdens de Bokseropstand in China moest vluchten.
 
In januari 2022 ontving ik bericht dat katholiek.nl zou gaan stoppen en daarom geen nieuwe brieven uit de missie meer zou publiceren. Op het internet heb ik gelezen dat katholiek.nl is overgenomen door VKMO (Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties). Met die organisatie heb ik per e-mail contact proberen te leggen, maar nooit een antwoord of reactie ontvangen.
 
Frans Hamer heeft een website opgezet over de in 1900 tijdens de Bokseropstand in China vermoorde bisschop Hamer, die in Nijmegen geboren werd. Hier heb je toegang tot deze vernieuwde en verbeterde website.
 
Meer missie-artikelen vind je hier op deze website.
 
Harry Knipschild
20 juli 2023
 
 
  • Hits: 33321

Verantwoording en reageren

 
Alle artikelen op deze site zijn het resultaat van serieus en wetenschappelijk verantwoord historisch onderzoek. Ik probeer ze om die reden te illustreren met relevante illustraties en foto’s. Mocht een fotograaf bezwaar hebben tegen het plaatsen ervan op de site, laat het weten, dan verwijder ik die meteen. Voor alle duidelijkheid: deze site heeft geen commercieel karakter.

Maarten Blokdijk en vooral Eric van den Berg ben ik meer dan erkentelijk dat ze me in de periode november 2009 – februari 2013 geholpen hebben met het opzetten en online houden van een website. Ton van Santen is verantwoordelijk voor de techniek van de nieuwe site, waar ik bijzonder gelukkig mee ben. Heel veel dank. Waar zou ik nu zijn zonder Ton van Santen, Harry van den Berg en mijn neef Marc in Heemstede die me momenteel geweldig helpt.... 

Iedere auteur vindt het plezierig als er op zijn werk gereageerd wordt. Dat geldt ook voor mij. Laat me weten wat je van de artikelen vindt. Ook als je kritiek hebt of weet dat de feiten niet juist zijn. Ik ben er nog steeds op uit te leren. Relevante aanvullingen zal ik onder een artikel plaatsen.
   Regelmatig controleer ik of bepaalde filmpjes nog steeds te zien zijn door op de oranje-gekleurde letters te klikken. Dat is niet altijd het geval. Elke dag komen er enorme hoeveelheden clips bij, maar er verdwijnen er ook heel wat. Als je constateert dat een clip er niet meer is, laat het me svp dan weten, dan kan ik die hopelijk vervangen door een nieuwe ‘verbinding’. Als je zelf interessante ervaringen in de popmuziek hebt, neem contact met me op. Vragen en reacties probeer ik op de kortste termijn te beantwoorden.
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Harry Knipschild
10 november 2022
  • Hits: 24073

Welkom op de site van Harry Knipschild

Welkom op de website van Harry Knipschild.
  
In november 2009 ben ik met een eigen website begonnen. Gewoon door er het eerste artikel op de plaatsen (‘Een bijzonder interview met Phil Spector’). Vervolgens heb ik geprobeerd er wekelijks een nieuw item op te zetten. Meestal een verhaal uit de geschiedenis van de popmuziek, maar soms bijvoorbeeld ook een missie- of reisverhaal.
   Als ik het te druk had, of als er iets anders aan de hand was, kon ik gelukkig putten uit een aantal eerder geschreven artikelen over diverse onderwerpen.
  
Op 7 oktober 2010 was de presentatie van mijn eerste boek over de geschiedenis van de popmuziek (Money Money Money?). Die vond plaats in boekhandel De Kler (Breestraat, Leiden). Het eerste exemplaar mocht ik overhandigen aan Leo Blokhuis. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Kees de Bakker (uitgeverij Conserve) liet er, zonder dat ik het merkte, opnamen van maken. Als je hier klikt vind je mijn presentatie, hier de reactie van Leo Blokhuis en hier commentaar van Klaas van der Wal (1949-2018, Shocking Blue), Henk Smitskamp (o.a. Motions, Shocking Blue, Sandy Coast, Livin' Blues), Ton van der Kleij (1949-2015, Earth & Fire), Hans Rouw (Radio West) en Kick Klimbie (EMI/Bovema Records).
   Kees de Bakker kwam op het idee de opnamen op YouTube te plaatsen, met ‘Venus’ van Shocking Blue als intro. Ik moest het indertijd zelf ontdekken.

 
In oktober 2011 heeft John Meijer een interview met me gemaakt in Voorschoten. Het was bedoeld voor TV Midvliet. In recordtempo heb ik indertijd de vragen beantwoord die John mondeling aan me voorlegde. Vervolgens voorzag hij het geheel van muziek- en beeldfragementen.
   Het interview verscheen tevens als een clip op YouTube. Vanwege de muziekfragmenten werd het begin 2016 van YouTube verwijderd. John Meijer was echter zo aardig om er een ingekorte versie van te maken, zodat mijn antwoorden op zijn vragen nog steeds voor iedereen in tact blijven. Bedankt John dat je dat gedaan hebt. De ingekorte clip kun je hier zien.
 
Harry Knipschild
9 november 2022

 

Website gearchiveerd door Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

 

Op 15 januari 2016 ontving ik onderstaand bericht van de Koninklijke Bibliotheek:
 
“In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren.
   Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
   De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
   Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.
   Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 14 februari 2016. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB”.

 

De meest recente mij bekende versie van deze website (nummer 6779) is gedateerd 31 december 2021.
 

  • Hits: 11615

Boeken

 

 

             

 

Bovenstaande boeken zijn in druk verschenen.

In december 2021 heeft het Boudewijn Büch Gezelschap een boekje gedrukt en uitgegeven, Roy Orbison en Boudewijn Büch. De tekst is van mijn hand.

In 2000 rondde ik mijn studie geschiedenis in Leiden af met een scriptie over Herman Willem Daendels in Indië. Als het aan prof. dr. Blussé had gelegen, was ik op dit onderwerp gepromoveerd, maar hij kreeg de financiering niet voor elkaar. In overleg heeft drs. Hans Redeker mijn historisch onderzoek afgerond. Het resultaat is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Herman Willem Daendels. De kleine Napoleon (uitgeverij Aspekt).

Wil je mijn boek over Hubert Kallen (2014-2016, dertig hoofdstukken) lezen, klik dan hier.

 

 

proefschrift website Omslag Knipschild

Wil je mijn boek (proefschrift, 2005) over Ferdinand Hamer lezen klik dan hier.

  • Hits: 13284