Skip to main content

152 - Four Tops weg uit Motown?

 
 
 
In 1967 was ik werkzaam bij platenmaatschappij Iramac. Tevens was ik bij radio Veronica actief als producer van ‘Veronica’s Rhythm & Blues Hop’. Willem van Kooten (Joost de Draayer) presenteerde het programma elke maandagavond vanaf 21.00 uur. Bovendien verzorgde ik in het tijdschrift Kink een rubriek over rhythm & blues-muziek. Hans Born was de hoofdredacteur. Onderstaande bijdrage dateert van 6 mei (Kink, nr. 33). Bert Bossink (Boxtel) stuurde me de originele tekst, waarvoor dank.
 
 
9 - Four Tops foto
 Four Tops
 
 
Harry Knipschild’s r&b
Four Tops weg uit Motown?
 
 
Er gebeuren vreemde dingen de laatste tijd in het Tamla Motown concern. Het weggaan van Kim Weston naar MGM heeft nogal wat geruchten in de internationale showbusiness doen opwaaien. Het schijnt namelijk dat MGM aan het proberen is om zoveel mogelijk hotte acts voor miljoenen op te kopen uit Detroit, dat hebben ze in de folk-hoek ook al geprobeerd met Bob Dylan. Of het waar is, is nog niet bekend, maar er wordt gefluisterd dat de 4 Tops er al in getrapt zijn.
 
We hebben meteen Motown’s Nederlandse labelchef Pete Felleman opgebeld en gevraagd of er werkelijk iets aan de hand is. Felleman ontkent dit ten sterkste. Hij heeft The 4 Tops enige tijd geleden in Brussel nog gesproken en uit alles bleek daar dat de sfeer was zoals altijd, dat wil zeggen uitstekend. The 4 Tops waren als altijd vol lof over Berry Gordy, trouwens het is wel duidelijk dat deze man een van de meest integere figuren uit ‘het vak’ is. De toekomst zal uitmaken of de geruchten waar zijn.
 
 
9 - Felleman. Gordy, Supremes 1965
Pete Felleman (rechts) met Berry Gordy en de Supremes, 1965
 
 
Om in de Motown hoek te blijven, Pete Felleman sprak zijn teleurstelling uit over het feit dat Jimmy Ruffin en Martha & the Vandellas na Supremes, 4 Tops en Stevie Wonder nog steeds niet zijn doorgebroken. ‘Jimmy Mack’ zou makkelijk een hit kunnen worden, maar loopt net niet hard genoeg en dat al weken, en met Jimmy Ruffin is dat nu ook al voor de derde keer zo. Dat is ook de reden waarom zijn album (het beste dat ooit in Detroit gemaakt is) niet voor 11,90 wordt uitgebracht maar gewoon op import uit Engeland.
 
Bij Bovema is vooral singles-chef Roel Kruize de laatste tijd enthousiast over rhythm & blues. In navolging van moedermaatschappij E.M.I. is hij nu aan het trekken aan de Soul Supply serie. Hij heeft een speciaal hoesje laten maken voor de nieuwe singles van Freddie Scott, Johnny Thunder, Cannonball Adderley, Lou Rawls en binnenkort Lee Dorsey en James & Bobby Purify. En met veel tam tam zullen over een maand of wat de eerste albums van James Carr (toch wel een van de grote ontdekkingen) en James & Bobby Purify worden uitgebracht op het Stateside label.
 
 
9 - Carr James
James Carr, zanger van "Dark end of the street"
 

Bij Negram vertelt Evert Wilbrink enthousiast over de 9.90 langspeler van Wilson Pickett op Marble Arch. In een week werd de eerste zending van 750 stuks totaal uitverkocht en dat is inderdaad een zeer groot aantal voor een album. Men heeft altijd het idee dat de verkoop van grammofoonplaten meteen in de duizenden loopt, maar het tegendeel is waar. Vooral langspeelplaten verkopen soms in niet meer dan enige tientallen. Gezegd moet echter worden dat juist de omzet in rhythm & blues albums de laatste maanden opvallend hoog ligt. En 750 stuks in een week van Wilson Pickett is dan ook niets eens zó sensationeel.
 
 
Evert Wilbrink, 1973
 
 
Nog even een losse klacht over de plugging van rhythm & blues platen. De belangstelling voor deze muziek is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen en het is een duidelijke zaak dat R&B gewoon algemeen erkend is in den lande. Daarom is het erg jammer dat bepaalde platen weinig of niet in de gewone programma’s gedraaid worden, alleen omdat het rhythm & blues is. De heren programma-samenstellers moeten er toch voor oppassen niet te veel vast te houden aan het geheide beatrepertoire. Er is ook nog andere muziek.
 
Veel fijne dingen vinden we terug in de R&B top 20:
 
1. (1) Sweet soul music, Arthur Conley
2. (2) Jimmy Mack, Martha & the Vandellas
3. (5) Gonna give her all the love I’ve got, Jimmy Ruffin
4. (3) I’ve never loved a man, Aretha Franklin
5. (6) I found a love, Wilson Pickett
6. (4) Bernadette, The 4 Tops
7. (9) Out of left field, Percy Sledge
8. (8) The happening, The Supremes
9. (7) Dry your eyes, Brenda & The Tabulations
10. (13) I love you more than words can say, Otis Redding
 
11. (-) Respect, Aretha Franklin
12. (12) Nothing takes the place of you, Toussaint McCall
13. (11) With this ring, The Platters
14. (14) Hip hug her, Booker T. & the M.G.’s
15. (15) Dead end street, Lou Rawls
16. (18) Shake a tail feather, James & Bobby Purify
17. (-) When you’re young and in love, The Marvelettes
18. (16) 8 men & 4 women, O.V. Wright
19. (-) One hurt deserves another, The Raeletts
20. (20) So hard being a loser, The Contours
 
 
9 - Wexler Pickett Ertegun
Jerry Wexler, Wilson Pickett, Ahmet Ertegun
 
 
Nieuwe aanwinsten:
Jump back – King Curtis
Am I grooving you – Freddie Scott
Let yourself go – James Brown
My old car – Lee Dorsey
I’ve lost you- Jackie Wilson
 
  • Hits: 17755