Skip to main content

528 - Een volkslied voor Den Haag

 

 

De redactie van het omroep-tijdschrift Aether (Bas Nieuwenhuijsen) heeft me enkele jaren geleden regelmatig uitgenodigd om op basis van mijn activiteiten in de muziekbusiness een passend maar kort artikel te schrijven. Onderstaande tekst werd in april 2021 gepubliceerd. Ik heb nu een paar woordjes veranderd, maar de inhoud is hetzelfde gebleven.

Harry Knipschild

1 augustus 2024

 

Een volkslied voor Den Haag

 

Op 7 september 2012 deed Pierre Oitmann verslag van een Coldplay-optreden op het Malieveld in Den Haag. Maar liefst 65.000 aanhangers waren bij het concert aanwezig. “Coldplay slaagde erin zijn publiek te amuseren, te ontroeren en mee te laten brullen met ‘In My Place’, ‘The Scientist’ en ‘Yellow’”.

   De groep plakte ‘O O Den Haag’ van Harry Klorkestein (pseudoniem van Klein Orkest-zanger Harrie Jekkers) vast aan het slot van ‘Warning Sign’. Dat was ‘een echte verrassing’, aldus de kritische popjournalist. Hij noemde het ‘een schaars momentje van spontaniteit in een zwaar geregisseerde podiumopvoering’.

   Precies dertig jaar eerder hoorde ik [HK] dat liedje, ‘O O Den Haag’, voor het eerst.

 

528 1 ColdplayColdplay in Den Haag, 2012

  

Als A&R manager van de van oorsprong Haagse platenmaatschappij Polydor (op het Piet Heinplein) kreeg ik in 1982 op mijn kantoor in Hilversum bezoek van een Nederlandstalige popgroep met leden afkomstig uit Utrecht en Den Haag. De vier jongelui van het nog onbekende gezelschap hadden enkele tientallen songs op cassettebandjes gezet, die ze me allemaal wilden laten horen.

   Hun liedjes lagen goed in het gehoor. Er was dus alle aanleiding om Klein Orkest (zo noemden ze zich) onder contract te nemen. Nederlandstalige muziek (o.a. Doe Maar) was trouwens in de mode. 

 

Meer moeite had ik met hun aanpak. Onomwonden verklaarden ze dat ze niet wilden optreden voor omroepen als Veronica, AVRO en TROS. Die vonden ze te ‘kapitalistisch’. Playbacken voor de televisie was eveneens uit den boze. Misschien hadden ze om die reden wel bot gevangen bij andere platenmaatschappijen. 

 

Klein Orkest

 

Niet willen optreden bij omroepen die je juist nodig had voor de promotie van je singles, dat was natuurlijk een probleem. Ondanks het interessante repertoire twijfelde ik derhalve of ik wel ‘ja’ zou zeggen. Ik moest er nog eens over nadenken, liet ik de vier artiesten weten, alvorens we uit elkaar zouden gaan.

   De leden van Klein Orkest deden hun best om me alsnog over de streep te trekken. Ze hadden een ‘grapje’ bij zich, een liedje dat ‘O O Den Haag’ heette.

   Hun opzet slaagde. Toen ik dat hoorde, had ik onmiddellijk het gevoel met een grote hit te maken te hebben.

   “Jullie mogen van mij een album maken met ‘O O Den Haag’ als trekker”, met dat soort woorden reageerde ik. Cees Schrama zou het album dan produceren. Nadat ik een optreden van Klein Orkest in de Melkweg (Amsterdam) bijgewoond had, wist ik zeker dat de groep alles in zich had om het te gaan maken.

 

Harry Klorkestein

 

Op ‘O O Den Haag’ rustte echter een taboe. Het liedje was niet meer dan een grapje, hoorde ik. Het was niet bedoeld om op de plaat te zetten. 

   Ik hield voet bij stuk: zonder ‘O O Den Haag’ geen contract.

   De leden van de groep vroegen bedenktijd. Wat later lieten ze me weten dat ze het lied, engszins onder protest, op de plaat wilden zetten, maar niet als Klein Orkest. Ze kwamen zelf met de naam Harry Klorkestein. Harry was de voornaam van zanger Harrie Jekkers, Klorkestein een anagram van de naam van de band.

   Intussen had ik de musicassette van ‘O O Den Haag’ keer op keer in mijn auto afgespeeld. Meer en meer was ik ervan overtuigd geraakt een hit in handen te hebben. Ik liet drummer Niek Nieuwenhuijsen, die als onderhandelaar optrad, weten met zijn voorstel akkoord te gaan.

 

De studio-opname van ‘O O Den Haag’ ging in rap tempo. Een paar keer spelen en klaar. In zekere zin gebeurde het in een pauze van ‘Het leed versierd’, hun eerste album. De totale kosten bedroegen niet meer dan een paar honderd gulden – misschien zelfs wel minder. 

   Meer moeite kostte het om mijn collega’s bij Polydor (inmiddels gevestigd op een bedrijventerrein in Rijswijk) zover te krijgen de single uit te willen brengen. Een liedje als ‘O O Den Haag’, dat was toch onverkoopbaar buiten die stad, werd me medegedeeld.

   Ik moest echt een vuist maken – dat lukte mede omdat de directie in Baarn (Henk Hoksbergen) mij kort daarvoor had uitgeroepen tot employee van het jaar.

 

528 2 Leed versierd

Op volle toeren

 

Gelukkig pakte de radio de single van Harry Klorkestein meteen op. Een paar keer draaien was al genoeg om de verkoop op gang te brengen – en niet alleen in de stad die centraal stond in het liedje. 

   Omdat ‘O O Den Haag’ al die aandacht kreeg en de luisteraars in het land er op reageerden, kwam ook de televisie om de hoek kijken – met name de TROS, de omroep die door de leden van de groep het meest verfoeid werd. Na veel praten was Klein Orkest bereid water in de wijn te doen. Hennie de Jong, de roadmanager, zou de song playbacken in het populaire tv-programma ‘Op volle toeren’. Harrie Jekkers en ik stonden samen te kijken naar het optreden van De Jong vlak voor onze neus in de Beekse Bergen.

 

528 3 Volle toerenHennie de Jong in ‘Op Volle Toeren’

 

Oh Oh Cherso

 

‘O O Den Haag’ werd niet alleen een hit, het lied kreeg een nostalgische betekenis bij de bevolking van de hofstad. Diverse artiesten namen het met succes in hun repertoire op. In 2010, 28 jaar later, bereikte een nogal aangepaste uitvoering in de serie ‘Oh Oh Cherso’ opnieuw een klassering in de top 40. In de single top 100 (nu mega top 100) verscheen het intussen ‘klassiek’ geworden lied zelfs op nummer één.

 

528 4 Oh Oh Cherso

 

‘O O Den Haag’ wordt in onze dagen wel aangeduid als het (alternatieve) volkslied van Den Haag. De uitvoering door Coldplay anno 2012 past in dat beeld. Maar in alle eerlijkheid, dat de compositie van Harrie Jekkers het zover zo brengen had ik nooit gedacht toen ik het cassettebandje in 1982 voor het eerst te horen kreeg.

 

Harry Knipschild

27 november 2020

 

Clips

 

Harry Klorkestein, O O Den Haag, Volle Toeren, 1982

* Freek de Jonge, O O Den Haag, 2008

* Oh Oh Cherso, 2010

* André Hazes, O O Den Haag

* Tom Staal, reportage O O Den Haag, 2012

* Coldplay, met O O Den Haag, Den Haag, 2012 

* Harrie Jekkers, O O Den Haag, 2017

* Klein Orkest, O O Den Haag, 2018

* Harrie Jekkers, O O Den Haag, in Den Haag, 2023

 

Harry Knipschild

27 november 2020

 

  • Raadplegingen: 440