284 - Harry Knipschild’s R&B, 18 februari 1967
Precies vijftig jaar geleden woonde ik in Utrecht. Rob Hoeke had me vanuit Haarlem (Van Loghemstraat 12 III-hoog) met het busje van zijn groep verhuisd naar Merwedekade 229bis in die stad. Rond de jaarwisseling 1966-1967 was ik overgestapt van Negram-Delta (Haarlem) naar Iramac op de Brediusweg in Bussum. Bij Iramac reed ik rond in een witte eend (71 28 BR) en wat later een groene Volkswagen (11 54 GR).
Meteen was ik betrokken bij de Nederlandse producties van Iramac op het Relax-label. Hits waren ‘Jelle zal wel zien’ (Albert Brosens), ‘Mensen geeft elkaar een hand’ (Lily Kok), ‘Monkey on your back’ (Outsiders) en ‘You go your way’ (Davy Jones).
In de Drie Stoepen (Den Haag) maakte ik samen met Willem van Kooten en Jurg van Beem opnamen van een ‘bluesfestival’ met optredens van Nederlanders als Peter Klencke, Indiscrimination, Lucien Bergamin en Ben Hendriks (‘H2O in Blue’)
Radio Veronica op de Zeedijk (museum 192, Nijkerk)
Sinds 1964 mocht ik vanaf de Zeedijk in Hilversum fungeren als producer van het programma ‘Veronica’s Rhythm & Blues Hop’ dat elke maandagavond door de zeezender uitgezonden werd. Willem van Kooten was de presentator. Artiesten als Marvin Gaye, Chuck Berry, Stevie Wonder, Marvelettes en Supremes waren onze gasten.
In 1966 en 1967 verzorgde ik een column in popkrant Kink, die helemaal gewijd was aan rhythm& blues-muziek. Hieronder de column van 50 jaar geleden, 18 februari 1967.
Eerste elpee Jimmy Ruffin ’n openbaring
In Amerika verscheen vorige week de eerste langspeler van Motown’s nieuwe topvocalist Jimmy Ruffin.
Het heeft lang geduurd allemaal. Want pas na enkele kleine hitjes, en pas nadat zowel ‘What becomes of the broken hearted’ als ‘I’ve passed this way before’ vrijwel helemaal uit de hitgelederen verdwenen zijn, is er pas tijd of gelegenheid geweest om het talent van Ruffin volledig ten toon te stellen. Maar het is een duidelijk iets dat Jimmy Ruffin op die eerste elpee gewoon een openbaring is.
Zijn komende hitsingle ‘Gonna give her all the love I’ve got’ is zonder meer grandioos, zijn soul-versie van ‘Black is Black’ blaast het laatste stukje herinnering aan Los Bravos weg. Zijn revivals van Tony Orlando-hits als ‘Halfway to Paradise’ en ‘Bless You’ geven de stichting jeugdsentiment vijftiger jaren bijna de genadeslag en we herhalen: ‘Jimmy Ruffin sings top ten’ is een complete openbaring in de R&B-muziek.
Jimmy Ruffin
Motown groot geworden
Meer over Motown. Een andere Amerikaanse nieuwe LP is de zesde aflevering van de serie ’16 Original Hits’, die in Nederland eens geïntroduceerd moest worden in een goedkope serie.
Op die nieuwe LP staan voor de eerste keer – dacht ik – 16 originele hits van 16 verschillende Motown-artiesten. Motown is groot geworden!
Nieuwe single deze week is afkomstig van The Miracles: ‘The love I saw in you was just a mirage’.
Redding ontdekte Arthur Conley
Maanden geleden heb ik, overmoedig als ik was, een aantal Atlantic-artiesten een grote toekomst voorspeld. Een aantal geweldige singles en geweldige artiesten, maar niets gebeurde! Tot voor kort. Want vorige week begon Cashbox met de poussering van Arthur Conley, wiens ‘Take me just as I am’ ik indertijd tipte.
Conley blijkt een ontdekking te zijn van Otis Redding himself en zojuist verscheen van hem de eerste Atco-single ‘Sweet Soul Music’, geproduceerd eveneens door Otis Redding himself. Ik ben benieuwd of er iets gaat gebeuren.
Afbeelding op gouden plaat Arthur Conley, gefilmd in Ruurlo
Alvin Cash
In deze kolom heeft nog vrijwel nooit iets gestaan over Alvin Cash. Behalve dan dat zijn singletje ‘Philly Freeze’ al bijna een jaar lang een bestseller over de hele wereld is. Het werd uitgebracht in juli vorig jaar en de vraag blijft zo groot dat Phonogram hem opnieuw in de handel heeft moeten brengen.
Vooral in de Amerikaanse clubs blijken ‘Philly Freeze’, ‘Alvin’s Boogaloo’ en ouwe ‘Twine Time’ blijvende jukebox-successen te zijn.
In de instrumentale rhythm & blues is Alvin Cash met zijn groep The Registers (vroeger The Crawlers), twee broers van hem, een van de belangrijkste artiesten. Zijn populariteit doet nauwelijks onder voor Junior Walker & the all stars of Booker T. & the M.G.’s.
Vooral in Engeland wordt hij als een van de allergrootsten gezien. De platen van Alvin Cash worden in Europa uitgebracht onder het President-Fontana-label. Op dat label verscheen onlangs zijn eerste elpee met hits ‘Twine Time’ en ‘Philly Freeze’ en een fijne selectie soulshakers.
In Amerika komt binnenkort een nieuwe single uit die gewijd is aan Mohamed Ali oftewel Cassius Clay. Dansen brengt dan wellicht nog lijfelijke risico’s met zich mee. Wedden dat de opvolger ‘The Knockout’ wordt?
De internationale rhythm & blues top 20 van deze week luidt als volgt:
1. The Supremes, Love is here and now you’re gone, Tamla Motown
2. The 4 Tops, Standing in the shadows of love, Tamla Motown
3. Aaron Neville, Tell it like it is, Stateside
4. Cannonball Adderley, Mercy Mercy Mercy, Capitol
5. Marvin Gaye & Kim Weston, It takes two, Tamla Motown
6. James Brown, Bring it up, Polydor
7. Jimmy Ruffin, I’ve passed this way before, Tamla Motown
8. The Marvelettes, The hunter gets captured by the game, Tamla Motown
9. Freddie Scott, Are you lonely, Stateside
10. Otis Redding, Try a little tenderness, Atlantic
11. Wilson Pickett, Everybody needs somebody to love, Atlantic
12. Lowell Fulsom, Tramp, Philips
13. James & Bobby Purify, Wish you didn’t have to go, Stateside
14. Solomon Burke, Keep a light in the window, Atlantic
15. Big Maybelle, 96 Tears, Rojac
16. Eddie Floyd, Raise your hand, Atlantic
17. Jr. Walker, Pucker up buttercup, Tamla Motown
18. Joe Tex, Papa was too, Atlantic
19. Eddie Floyd, Knock on wood, Atlantic
20. Little Milton, Feel so bad, Chess
Eddie Floyd
Harry Knipschild
18 februari 1967, 18 februari 2017
Clips
- Raadplegingen: 5917